Platenwarmtewisselaars

Pasteuriseren

Pasteuriseren van melk

Pasteuriseren wordt voornamelijk met melk geassocieerd, deze techniek werd voor het eerst op melk toegepast door Franz von Soxleth in 1886. Er zijn twee wijdverbreide methodes om melk te pasteuriseren: hoge temperatuur/korte tijd (HTST), en ultra hoge temperatuur (UHT). Bij HTST wordt melk tot een temperatuur van 72 °C gebracht voor een periode van minstens 15 seconden, bij UHT daarentegen wordt de melk tot een temperatuur van 138 °C gebracht voor een periode van minstens 2 seconden.

De HTST-methode bereikt een vermindering van het aantal micro-organismen tot log vijf (0.00001 keer het oorspronkelijke aantal). Dit wordt als voldoende beschouwd voor alle gisten, schimmels en bedervende bacteriën. Ook zorgt dit voor een voldoende beperking van het aantal gangbare ziekteverwekkende hittebestendige organismen (onder meer de Mycobacterium tuberculosis, dat tuberculose veroorzaakt en de Coxiella burnetii, die Q-koorts veroorzaakt). Het pasteuriseringsproces moet ervoor zorgen dat de melk evenredig verwarmd wordt en dat geen deel van de melk een kortere tijd of lagere temperatuur ondergaat tijdens het proces.

HTST-behandelde melk heeft een normale, gekoelde bewaartijd van twee tot drie weken, UHT-behandelde melk daarentegen kan over een langere periode bewaard worden (twee tot drie maanden). Als men UHT-pasteurisering toepast in combinatie met een steriele behandeling en verpakkingsmethode, kan de melk gedurende langere periodes op kamertemperatuur gehouden worden.

 

Overige pasteuriseringsstandaarden en rauwe melk

Naast HTST en UHT bestaan ook andere minder bekende pasteuriseringsmethoden. Enerzijds, 'reeks-pasteurisering' (batch pasteurization), impliceert het verwarmen van grote hoeveelheden melk tot een lagere temperatuur (68 °C) voor een langere periode (ongeveer 30 minuten). Anderzijds, 'hoge hitte/korte tijd'-pasteurisering (HHST). Deze methode ligt ergens tussen HTST en UHT qua tijd en temperatuur. Pasteuriseren creëert zowel tijdelijke als permanente veranderingen van proteïnes in de melk.

De meeste wetgevingen laten geen dubbel pasteuriseren toe. Een warmtebehandeling aan lagere temperaturen voor een kortere periode wordt soms uitgevoerd. Deze melk is dan 'rauwe' melk, of verwarrend, ook wel niet-gepasteuriseerde melk. Deze melk mag niet 'gepasteuriseerd' genoemd worden, hoewel ook hier de meeste ziekteverwekkers gedood zijn.

'Rauwe' melk is recentelijk steeds populairder geworden door de geclaimde heilzame werking. Voorstanders van 'rauwe' melk maken er aanspraak op dat deze melk sommige bestanddelen bevat die bij het pasteuriseringsproces verloren gaan. Zo bevat deze melk onder meer de immuclobines en enzymen lipase en fosfatase. 'Rauwe' melk bevat ook zo'n 20% meer vitamine B6.

Sommige medici wijzen er echter op dat bepaalde mensen beter geen 'rauwe' melk kunnen drinken. Hierbij wordt meestal verwezen naar zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, zij die een immunosuppresieve behandeling ondergaan voor onder meer kanker, een orgaantransplantatie of auto-immuunziekten, en zij die een immuunziekte hebben zoals aids.

In Afrika wordt melk gekookt zodra ze gemolken is. Het koken verandert de smaak van de melk echter aanzienlijk.

 

Bron: Wikipedia

 

Voor het pasteuriseren van melk gebruikt men veelal platenwarmtewisselaars van Alfa Laval (Clip6, CLip8, Clip10) of Tetra Pak (C6, C8, C10, M3 base, M6 base en M10 base). Ook APV (N35, N50) heeft hier toestellen voor.

FBss heeft ruimschoots ervaring in het reviseren of het oplossen van problemen met deze toestellen.

 Contacteer ons voor meer informatie. 

Pasteurisatie

Pasteuriseren van melk

Pasteuriseren wordt voornamelijk met melk geassocieerd, deze techniek werd voor het eerst op melk toegepast door Franz von Soxleth in 1886. Er zijn twee wijdverbreide methodes om melk te pasteuriseren: hoge temperatuur/korte tijd (HTST), en ultra hoge temperatuur (UHT). Bij HTST wordt melk tot een temperatuur van 72 °C gebracht voor een periode van minstens 15 seconden, bij UHT daarentegen wordt de melk tot een temperatuur van 138 °C gebracht voor een periode van minstens 2 seconden.

De HTST-methode bereikt een vermindering van het aantal micro-organismen tot log vijf (0.00001 keer het oorspronkelijke aantal). Dit wordt als voldoende beschouwd voor alle gisten, schimmels en bedervende bacteriën. Ook zorgt dit voor een voldoende beperking van het aantal gangbare ziekteverwekkende hittebestendige organismen (onder meer de Mycobacterium tuberculosis, dat tuberculose veroorzaakt en de Coxiella burnetii, die Q-koorts veroorzaakt). Het pasteuriseringsproces moet ervoor zorgen dat de melk evenredig verwarmd wordt en dat geen deel van de melk een kortere tijd of lagere temperatuur ondergaat tijdens het proces.

HTST-behandelde melk heeft een normale, gekoelde bewaartijd van twee tot drie weken, UHT-behandelde melk daarentegen kan over een langere periode bewaard worden (twee tot drie maanden). Als men UHT-pasteurisering toepast in combinatie met een steriele behandeling en verpakkingsmethode, kan de melk gedurende langere periodes op kamertemperatuur gehouden worden.

 

Overige pasteuriseringsstandaarden en rauwe melk

Naast HTST en UHT bestaan ook andere minder bekende pasteuriseringsmethoden. Enerzijds, 'reeks-pasteurisering' (batch pasteurization), impliceert het verwarmen van grote hoeveelheden melk tot een lagere temperatuur (68 °C) voor een langere periode (ongeveer 30 minuten). Anderzijds, 'hoge hitte/korte tijd'-pasteurisering (HHST). Deze methode ligt ergens tussen HTST en UHT qua tijd en temperatuur. Pasteuriseren creëert zowel tijdelijke als permanente veranderingen van proteïnes in de melk.

De meeste wetgevingen laten geen dubbel pasteuriseren toe. Een warmtebehandeling aan lagere temperaturen voor een kortere periode wordt soms uitgevoerd. Deze melk is dan 'rauwe' melk, of verwarrend, ook wel niet-gepasteuriseerde melk. Deze melk mag niet 'gepasteuriseerd' genoemd worden, hoewel ook hier de meeste ziekteverwekkers gedood zijn.

'Rauwe' melk is recentelijk steeds populairder geworden door de geclaimde heilzame werking. Voorstanders van 'rauwe' melk maken er aanspraak op dat deze melk sommige bestanddelen bevat die bij het pasteuriseringsproces verloren gaan. Zo bevat deze melk onder meer de immuclobines en enzymen lipase en fosfatase. 'Rauwe' melk bevat ook zo'n 20% meer vitamine B6.

Sommige medici wijzen er echter op dat bepaalde mensen beter geen 'rauwe' melk kunnen drinken. Hierbij wordt meestal verwezen naar zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, zij die een immunosuppresieve behandeling ondergaan voor onder meer kanker, een orgaantransplantatie of auto-immuunziekten, en zij die een immuunziekte hebben zoals aids.

In Afrika wordt melk gekookt zodra ze gemolken is. Het koken verandert de smaak van de melk echter aanzienlijk.

 

Bron: Wikipedia

 

Voor het pasteuriseren van melk gebruikt men veelal platenwarmtewisselaars van Alfa Laval (Clip6, CLip8, Clip10) of Tetra Pak (C6, C8, C10, M3 base, M6 base en M10 base). Ook APV (N35, N50) heeft hier toestellen voor.

FBss heeft ruimschoots ervaring in het reviseren of het oplossen van problemen met deze toestellen.

 Contacteer ons voor meer informatie. 

 

   

Wij kunnen u ook van dienst zijn voor:

Platenwarmtewisselaar algemeen

De platenwarmtewisselaar is het meest economische en efficiënte type warmtewisselaar dat op de markt verkrijgbaar is. Door zijn lage kosten, gemakkelijke onderhoud en de hoge thermische efficiëntie. Het profiel van de platen is ontworpen om turbulentie te creëren over het gehele oppervlak van de plaat, waardoor de best mogelijke warmteoverdracht coëfficiënt wordt bereikt, met lage drukval en temperatuurtrajecten die dicht bij elkaar kunnen liggen.

 

Vloeistofstromen

De platenwarmtewisselaar bestaat uit een aantal platen met pakkingen, vastgemaakt aan de onderste en bovenste draagbalk. De platen van de platenwarmtewisselaar worden bij elkaar geperst door draadstangen tussen een vast en een beweegbaar frame deel. Vloeistoffen komen de wisselaar binnen door de framepoorten en worden verspreid over de platen. De afzonderlijke vloeistofstromen wordt mogelijk gemaakt door de plaatsing van de pakkingen. De wisselaars zijn beschikbaar in enkele en meergangige uitvoeringen, afhankelijk van de toepassing.


Voordelen van een platenwarmtewisselaar:

  •     Gemakkelijke (de-) montage en reiniging
  •     Uit te breiden
  •     Hoge efficiëntie
  •     Compacte omvang
  •     Dichte temperatuursbenaderingen
  •     Verschillende toepassingen in één unit
  •     Lekpoorten geven een indicatie (visuele controle) op lekken en voorkomen toevallige vermenging
  •     Minder vervuiling
  •     Lagere kosten

 

Toepassingen:

Platenwarmtewisselaars worden in veel industrieën gebruikt, zoals: de chemische industrie, voedingsmiddelenindustrie, scheepvaart, etc. Platenwarmtewisselaars kunnen worden gebruikt om vloeistoffen te verwarmen of te koelen, om vloeistoffen te verdampen en om dampen te condenseren.

 

Historiek:

De platenwarmtewisselaar werd in 1923 uitgevonden door Dr Richard Seligman. De grootste fabrikant van platenwarmtewisselaar is het Zweedse bedrijf Alfa Laval. Gustaf de Laval (1845 – 1913) richtte Alfa Laval in 1883 op. Hij ging de platenwarmtewisselaar gebruiken om melk te Pasteuriseren. Bij andere typen warmtewisselaars ondervond hij vaak dat de melk aanbrandde, omdat de wandtemperatuur te hoog was. Bij een platenwarmtewisselaar is de stroming van de vloeistof echter zeer turbulent, zodat er een goede warmteoverdracht plaatsvindt en de wandtemperatuur niet zo hoog hoeft te zijn.

 

Variant:

De platenwarmtewisselaar, die origineel altijd rubberen pakkingen bevatte, heeft in de loop der tijd heel wat ontwikkelingen doorgemaakt. Een variant was dat alle pakkingen werden vervangen door een las, zodat de platenwarmtewisselaar hogere drukken en temperaturen aankon, maar ook chemisch agressieve media geen probleem vormden. Een nadeel is echter dat zo'n wisselaar niet geopend kan worden voor reiniging. Deze gelaste variant heeft nog steeds de dikke eindplaten en ziet er qua uiterlijk niet echt anders uit dan de originele platenwarmtewisselaar.
Bepaalde fabrikanten, zoals het Franse Vicarb (later overgenomen door het Zweedse Alfa Laval) brachten echter een volledige gelaste platenwarmtewisselaar op de markt onder de naam Compabloc, waarbij vierkante, geribbelde, op elkaar gestapelde plaatjes die steeds om en om worden gelast, zodat kruiselingse kanalen ontstaan. Deze platen kunnen in bijna ieder denkbaar metaal gemaakt worden, mits zij in een ribbelpatroon geperst kunnen worden. Dit type wisselaar bleek naderhand uitermate geschikt als reboiler en als condensor.

 

Contacteer ons voor meer informatie. 

 

   

Nieuwe platenwarmtewisselaar

De platenwarmtewisselaar is de meest economische en het meest efficiënte type warmtewisselaar dat op de markt verkrijgbaar is, door de lage kosten, flexibiliteit, het gemakkelijke onderhoud en de hoge thermische efficiëntie.


Laat ons u begeleiden in het vinden van de juiste platenwarmtewisselaar voor uw toepassing. Wij hebben contact met verschillende leveranciers en kunnen u zo een brede waaier aan mogelijkheden voorstellen.
 
Contacteer ons voor meer informatie.

 

 

Wij kunnen u van ook dienst zijn voor:

Aftesten platenwarmtewisselaar

Indien u kiest om uw complete platenwarmtewisselaar naar ons te versturen (of te laten afhalen) om te reviseren of onderhouden, dan testen we deze af na montage van de platen. Op deze manier bent u zeker dat de platenwarmtewisselaar na aansluiting direct in dienst kan genomen worden.

Stellen wij vast dat uw platenwarmtewisselaar veel te verduren heeft gekregen, dan bespreken we of er voldoende tijd is voor het herstellen van het frame van uw platenwarmtewisselaar. Zo niet doen we enkel het hoogstnoodzakelijke binnen de kortste tijd.

Het aftesten doen we door de platenwarmtewisselaar te vullen met water en onder druk te brengen volgens de opgegeven testdruk en tijd. Mag dit niet met water gebeuren, contacteer ons om de mogelijkheden te bespreken. Na het aftesten maken wij een certificaat.

Op deze manier geeft u het volledige gebeuren uit handen en kan u zich met andere zaken bezighouden. 

 

 

 

Wij kunnen, indien gewenst, uw platenwarmtewisselaar on-site aftesten. Dit moet uiteraard goed bekeken en besproken worden. contacteer ons om dit nader te bespreken.

 
Wij kunnen u ook van dienst zijn voor:

 

Hieronder een greep uit de verschillende merken van platenwarmtewisselaars waaraan we onderhoud uitvoeren:
ALFA LAVAL, APV, ARSOPI, BARRIQUAND, BELL & GOSSETT, CETETHERM, CIPRIANI, DONGHWA, FIORINI, FISCHER, FUNKE, GEA, HISAKA, IDMC, ITT, KAPP, MUELLER, POLARIS, POSITRON, REHEAT, SCHMIDT, SONDEX, SWEP, TETRA PAK, TRANTER, VICARB, ... Staat uw type hier niet tussen, contacteer ons dan.

 

Over ons

Onze slagkracht kenmerkt zich door ervaring, flexibiliteit, kwaliteit van onze dienstverlening en strikte opvolging, gekoppeld aan het prioritair stellen van continuïteit van de processen bij onze klanten.

Contactgegevens

FBss BVBA
Luxemburgstraat 7
9140 Temse - België

+32 (0)9/277 92 99
info@fbss.be

24/7 servicedienst

Laatste blog items