• Home
  • Platenwarmtewisselaars
  • Platenwarmtewisselaar algemeen

Platenwarmtewisselaar algemeen

De platenwarmtewisselaar is het meest economische en efficiënte type warmtewisselaar dat op de markt verkrijgbaar is. Door zijn lage kosten, gemakkelijke onderhoud en de hoge thermische efficiëntie. Het profiel van de platen is ontworpen om turbulentie te creëren over het gehele oppervlak van de plaat, waardoor de best mogelijke warmteoverdracht coëfficiënt wordt bereikt, met lage drukval en temperatuurtrajecten die dicht bij elkaar kunnen liggen.

 

Vloeistofstromen

De platenwarmtewisselaar bestaat uit een aantal platen met pakkingen, vastgemaakt aan de onderste en bovenste draagbalk. De platen van de platenwarmtewisselaar worden bij elkaar geperst door draadstangen tussen een vast en een beweegbaar frame deel. Vloeistoffen komen de wisselaar binnen door de framepoorten en worden verspreid over de platen. De afzonderlijke vloeistofstromen wordt mogelijk gemaakt door de plaatsing van de pakkingen. De wisselaars zijn beschikbaar in enkele en meergangige uitvoeringen, afhankelijk van de toepassing.


Voordelen van een platenwarmtewisselaar:

  •     Gemakkelijke (de-) montage en reiniging
  •     Uit te breiden
  •     Hoge efficiëntie
  •     Compacte omvang
  •     Dichte temperatuursbenaderingen
  •     Verschillende toepassingen in één unit
  •     Lekpoorten geven een indicatie (visuele controle) op lekken en voorkomen toevallige vermenging
  •     Minder vervuiling
  •     Lagere kosten

 

Toepassingen:

Platenwarmtewisselaars worden in veel industrieën gebruikt, zoals: de chemische industrie, voedingsmiddelenindustrie, scheepvaart, etc. Platenwarmtewisselaars kunnen worden gebruikt om vloeistoffen te verwarmen of te koelen, om vloeistoffen te verdampen en om dampen te condenseren.

 

Historiek:

De platenwarmtewisselaar werd in 1923 uitgevonden door Dr Richard Seligman. De grootste fabrikant van platenwarmtewisselaar is het Zweedse bedrijf Alfa Laval. Gustaf de Laval (1845 – 1913) richtte Alfa Laval in 1883 op. Hij ging de platenwarmtewisselaar gebruiken om melk te Pasteuriseren. Bij andere typen warmtewisselaars ondervond hij vaak dat de melk aanbrandde, omdat de wandtemperatuur te hoog was. Bij een platenwarmtewisselaar is de stroming van de vloeistof echter zeer turbulent, zodat er een goede warmteoverdracht plaatsvindt en de wandtemperatuur niet zo hoog hoeft te zijn.

 

Variant:

De platenwarmtewisselaar, die origineel altijd rubberen pakkingen bevatte, heeft in de loop der tijd heel wat ontwikkelingen doorgemaakt. Een variant was dat alle pakkingen werden vervangen door een las, zodat de platenwarmtewisselaar hogere drukken en temperaturen aankon, maar ook chemisch agressieve media geen probleem vormden. Een nadeel is echter dat zo'n wisselaar niet geopend kan worden voor reiniging. Deze gelaste variant heeft nog steeds de dikke eindplaten en ziet er qua uiterlijk niet echt anders uit dan de originele platenwarmtewisselaar.
Bepaalde fabrikanten, zoals het Franse Vicarb (later overgenomen door het Zweedse Alfa Laval) brachten echter een volledige gelaste platenwarmtewisselaar op de markt onder de naam Compabloc, waarbij vierkante, geribbelde, op elkaar gestapelde plaatjes die steeds om en om worden gelast, zodat kruiselingse kanalen ontstaan. Deze platen kunnen in bijna ieder denkbaar metaal gemaakt worden, mits zij in een ribbelpatroon geperst kunnen worden. Dit type wisselaar bleek naderhand uitermate geschikt als reboiler en als condensor.

 

Contacteer ons voor meer informatie. 

 

   

Over ons

Onze slagkracht kenmerkt zich door ervaring, flexibiliteit, kwaliteit van onze dienstverlening en strikte opvolging, gekoppeld aan het prioritair stellen van continuïteit van de processen bij onze klanten.

Contactgegevens

FBss BV
Frank Van Dyckelaan 10
9140 Temse - België

+32 (0)9/277 92 99
info@fbss.be

24/7 servicedienst

Laatste blog items

Feed not found.